Startup Labor

Gondolatok a startup világ mindennapjairól. Bennfentes tudósítás egy olyan mikrokozmoszból, ahol még mindenki a sikerre vágyik.

Startup könyv neked!

Irtam neked egy könyvet, töltsd le!

startupkonyvkicsi.jpg

Friss topikok

Címkék

A startup, amit még a Lean módszer kitalálója is ajánl

2013.08.21. 13:53 startuptanácsadó

A Tresorit jobban teljesít, legalábbis úgy tűnik, hogy a tavaszi-nyári időszakban számos sikert sikerült elérnie a biztonsági megoldást kínáló csapatnak. Kíváncsiak vagytok, hogy milyen módon lehet eljutni a CNN Money címoldalára, vagy hogyan lehet bekerülni Steve Blank startup ajánlójába?

Igazi startup titkok ezek, vagy a kitartó munka gyümölcsei? A helyzet az, hogy mindkettő. Igazán nincs benne semmi nagy titok, annyira nincs, hogy bátran el merem mesélni nektek, hogy miként születnek meg az ilyen nagyszerű eredmények.

Évek óta dolgozunk együtt
Ismerem évek óta a csapatot, mondhatom, akkor összebarátkoztunk, amikor a nagy tervek még csak készültek. Sokat beszélgettünk már az elején is. Mostanában pedig amikor szükség van a munkámra azonnal megkeresnek. Szeretek velük dolgozni, mert megvan bennük minden, ami ahhoz kell, hogy világ legjobbjai közé kerüljenek.  

Meglepő lehet, de a Tresorit egy BME-s egyetemi kutatás végeredménye. Nem csak koptatva a padokat néhány jó barát kitalált valamit és bejött nekik. Én már akkor találkoztam velük, amikor már elhitték nekik komoly emberek is, hogy működni fog amit kitaláltak. Utána következtek a publikációk, egyetemi eredmények, majd a nemzetközi konferenciák. Rengeteg munka vezetett egyáltalán odáig, hogy az alapokat lerakták. (Aki tehát azt hiszi, hogy egy hetes munkával sikeres startupot alapíthat most nyugodtan hagyja abba az olvasást.) Lehet-e egy ennyire bizonytalan világban biztonságosan tárolni bármit is a felhőben?

Nagyon komolyan sikerült az elméleti részt kidolgozni, de hátra volt a gyakorlat. Ez mindig a legnehezebb. Az ötletből a gyakorlati bevezetésig hatalmas munkát tettek a projektbe. Közben többször beszéltünk, de nekem még nem igazán volt feladatom. Egy ötletet általában még nem lehet a médiába cipelni. 

Aztán megtörtént az áttörés, találtak az ötletükben hívő embereket, befektetőket. A legjobb magánbefektetők álltak melléjük és látták el ötleteikkel a csapatot. 380 millió körüli összeggel indultak neki a világ meghódításának. Ez jó sok pénz gondolhatja bárki, de a matek azt mutatja, hogy ha sok fejlesztővel kiváló terméket csinálsz ez elég kevéske... 

Hogy lesz egy hír önjáró? 
Egy szép napon felhívott Lám István a csapat vezetője és azt mondta, hogy elkészültek a termékkel. Ideje lenne megosztani világgal a hírét. Összeültünk volt egy jó ötletük arra, hogy mit mondhatnánk a világnak, kiagyaltunk egy stratégiát és szépen végigmentünk a kitalált bevezetési folyamaton. Persze ehhez sok minden kellett, hiszen a magyar média kiváló tevékenységét megelőző sajtótájékoztatónak jól kellett sikerülni, ki kellett találni a hírértékű üzenetet, és az egészet össze is kellett gereblyézni. 

Az ötlet az volt, hogy mindenki értékelni fogja, ha adnak egy 10 000 dolláros díjat a szolgáltatást meghackelő hackernek. Ez mondhatni bátor dolog, de mi van, ha az első nap elbuknak? Most már elárulhatom, volt forgatókönyv arra is. Kijavították volna a hibát és elmondták volna a világnak, hogy megtalálták a rést a pajzson. Szerencsére nem kellette a B tervet (eddig) elővenniük. (Az biztos, hogy kommunikációs szempontból nehéz kérdések voltak, hiszen a sikerük múlott ezeken a döntéseken.)

tresorit.jpg

Az itthoni újságíróknak és a felhasználóknak tetszett a sztori és persze az ingyenes kipróbálási lehetőség is segítette, hogy eljussunk sok helyre, sok emberhez. Ettől persze a Dropbox-nak még nem remegett meg a pozíciója. :-)

Aztán jött a szerencsefaktor, amely a kitartó munkához szívesen szegődik a tapasztalataim szerint. Kiküldtük néhány amerikai újságírónak a hírt. Aznap beütött a ménkű... sok ezer felhasználó rontott rá az éppen elindult Tresoritra, élesbe téve az eddigi elméleti terhelésteszteket.

A Google persze azonnal első találatként hozta a hírt, amely kikerült a LifeHackerre, a GigaOmra és a CNN Money-n is ott voltak. Elképesztő számú felhasználó érkezett egész héten. Az egész csapat levelekre, Twitter üzenetekre válaszolt és napokig szinte alvás nélkül dolgoztak. 

Lement az első kampány... persze még voltak utóhatások, a CNet a Google Drive helyett ajánlotta a Tresoritot, a Lifehacker meg a világ legjobb biztonságos felhőszolgáltatásai közé sorolta a csapatot. Itthon a Chip magazin kiajánlotta olvasóinak, és nemzetközi blogok tucatja másolta le a hírt, ami vitte önmagát. A Dropbox pedig már idegeskedhetett, mert mindenki azt mondta, hogy jön a vetélytárs.

Miért ajánlja Steve Blank a Tresoritot?
Sok véletlen vezet a sikerhez, vagy a bukáshoz. Azt hiszem ez az út most inkább a siker felé vezet. A botrány először nem volt szem előtt. Egy Snowden nevű pasas előállt azzal, hogy az amerikai titkosszolgálat mindent lát. Na bumm. Városi legendák tömegei, összeesküvés elméletek tucatja is szólnak erről. Ezt azonban a fiatalember be is bizonyította. Sáros lett az összes nagy, a Google, az Apple, a Microsoft, a Skype... stb.

Hirtelen mindenki megijedt, hogy látnak mindent, ellenőriznek mindent. A napokban bezárt két titkosított levél szolgáltató egyike odáig ment, hogy felejtsd el adataid titkosságát, ha amerikai érdekeltségű cégnél őrzöd azokat. A Tresorit nem amerikai érdekeltség. :-) Ez most jó. Ráadásul az, hogy nem látnak bele a jelszavaid mögé, az most külön előny. Nem ismerik senki jelszavát. Nem tudnak turkálni az adataidban. (A titkosszolgálat sem) 

Sokat gondolkodtam rajta, hogy a hirtelen jött lehetőséget miként használjam ki. Így amikor azt ajánlotta Patrick Vlaskovits, hogy ha van egy jó startupom kerüljek fel Steve Blank oldalára, jó ötletnek tűnt. (annyit tudj róla, hogy a Lean egyik legjobb arca magyar származású, sőt még beszél is magyarul és a felesége is magyar). 

Felkerestem Steve Blank weboldalát és nézegettem az ott ajánlott szolgáltatásokat. Van köztük sok hasznos, de egyik sem volt magyar. Szóval fogtam magam és írtam egy levelet Stevenek, hogy van itt egy ilyen ami biztonságos és jó cucc. Majd el is felejtkeztem róla...

blank.jpg

Kb. egy héttel később jött egy válasz... nem hittem a szememnek. Annyi állt benne, hogy "done". Négy betű, kész. És ott díszeleg most is az oldalon, a "secure dropbox alternative" felirattal. A Dropbox alatt, a Tresorit, a Dropbox biztonságos alternatívája... 

Webit startup verseny Isztambulban...
Óriási startup verseny és konferencia, olyan amilyet itthon talán sosem rendezünk majd. Ott kellene lenni. Most elég jól állnak, mert a hetedik hely elég jó a közönség szavazásban és mint tudjuk Facebook szavazásban verhetetlenek vagyunk, de még majdnem két hét van a végéig.

Jó lenne ezt most is bebizonyítani, mert mintegy 200 induló közül csak a legjobb 10 kerül a döntőbe. A versenytársak portugálok, románok, indiaiak, örmények, arabok, törökök. Szeptember másodikáig bebizonyíthatjuk, hogy tényleg képesek vagyunk egy kicsit összefogni valamiért. 

Tegnap majdnem százan szavaztak a Tresoritra, és én nagyon hiszek benne, hogy be tudnak kerülni a legjobbak közé és a sok száz vetélytárs ellenére sikeresen teljesítenek majd a versenyen is. Jól jönne most egy kis segítség, meg szerencse, ahogy eddig is. Ha segítenél te is szavazz a Facebookon keresztül itt!

Ennyi a titok, de persze minden startupnak más utat kell bejárni. Ahhoz, hogy sikerre vigyél egy projektet nem ártanak olyan társak, segítők, akik kívülről látják a dolgaidat. Ha ilyenre  van szükséged szólj, keresünk egyet. :-)
Mail nekem: turcsantamas@gmail.com

tresorit2.jpg 

Szólj hozzá!

Címkék: startup lean Tresorit Webit Steve Blank

A bejegyzés trackback címe:

https://startuplabor.blog.hu/api/trackback/id/tr995464488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása