Startup Labor

Gondolatok a startup világ mindennapjairól. Bennfentes tudósítás egy olyan mikrokozmoszból, ahol még mindenki a sikerre vágyik.

Startup könyv neked!

Irtam neked egy könyvet, töltsd le!

startupkonyvkicsi.jpg

Friss topikok

Címkék

Kvantumkémiában kutatnak a magyarok

2013.11.28. 22:19 startuptanácsadó

Nagy sebességű kvantumkémiai számítások gyorsításán dolgozik a FETI Kft. és a Pázmány Egyetem kutatócsoportja. A kvantumkémia ipari alkalmazása a 2000-es években kezdődött el, s azóta számos, az adott iparágban meghatározó vállalat folytat kvantumkémiai szimulációt (pl. BASF,  Samsung,  Toyota Motors). A kvantumkémia módszereit számos gyógyszergyár is alkalmazza gyógyszermolekulák kifejlesztésére, a nehéz és költséges kísérletek helyett.

A kvantumkémiai módszerek szoftver és hardver igénye azonban óriási, és ez a módszerek elterjedésének legnagyobb akadálya. A számítástechnika legújabb trendje szerint a számításigényes feladatokat sokprocesszoros grafikus feldolgozóegységekkel (Graphics Processing Unit - GPU) igyekeznek megoldani. Ez a folyamat speciális programozási modellek alkalmazását jelenti.

Jelen projekt célja a kvantumkémiai programok leginkább időigényes részének, az integrálszámításnak GPU alapú megoldása. A kutatók több GPU-val felszerelt számítógépet összekapcsolva csökkentették a számítási időt és a költségeket. Így a jelenleg vizsgált molekuláknál jelentősen több atomot tartalmazó molekulákon lehet kvantumkémiai számításokat végezni, amire mind az iparban, mind a kutatásban igen nagy igény van. Hosszú távon a projekt elősegítheti olyan nagy horderejű problémák megoldását is (a teljesség igénye nélkül), mint a hatékony gyógyszermolekulák kifejlesztése, fehérje és gyógyszermolekula kapcsolódásának szimulációja, hatékonyabb napelemek létrehozása és a molekuláris bionika eddig megoldatlan problémáinak megoldása.

A PPKE-ITK és a FETI Kft. az említett szoftverrendszer kifejlesztését a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban” című pályázat keretében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból (Pályázati azonosító: Kvantumkémiai számítások jelentős gyorsítása GPU alapú párhuzamos, Gauss-bázissal működő integrál modul kifejlesztésével KMR_12-1-2012-0202) valósítja meg.

UJNFULOGO.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://startuplabor.blog.hu/api/trackback/id/tr75666318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása